niedziela, 20 maja 2012

Oderwij mnie od ziemi - Tiramisu

Półtorej miesiąca bez cukru organizm zaczyna domagać się słodkości i co tu biedny człek na diecie ma poradzić na pypcia więc zaczyna się kombinowanie parę dni temu zrobiłam roladę bez mąki z przepisu  http://montignacowo.blogspot.com/2012/04/czekoladowa-rolada-z-bita-smietana-i.html znikła w oka mgnieniu, a od paru dni chodzi za mna tiramisu więc kombinuje dalej znalazłam przepis na biszkopt
Składniki:

Na ciasto:

2 jajka
cukier brzozowy
100 g mielonych migdałów
skórka z 1 cytryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mielimy migdały, dodajemy do nich skórkę otartą z cytryny i proszek do pieczenia.Białka ubijamy. Jajka ucieramy z rozdrobnionym słodzikiem.Wszystko łączymy ze sobą delikatnie mieszając.Pieczemy w 150 stopniach przez pół godziny

Niestety nie pamiętam skąd mam ten przepis.
I krem, boje się surowych jajek wiec trochę mało oryginalna wersja kremu

Tiramisu bez jajek - przepis:


- 250 g mascarpone- 25 g cukru (agawy lub brzozy)- 2-3 łyżki kakao- 200 g śmietanki kremówki- filiżanka mocnej kawy (espresso)- 5 łyżek likieru amaretto
Serek mascarpone dobrze wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić na puszystą masę. Ubitą śmietanę dodawać powoli do masy serkowej, delikatnie połączyć. Kawę wymieszać z likierem. Nasączyć biszkopt. W tortowanicy lub innym naczyniu


 układać warstwami biszkopty i krem.
 Na koniec dobrze schłodzić



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz