Składniki:
Na ciasto:
2 jajka
cukier brzozowy
100 g mielonych migdałów
skórka z 1 cytryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mielimy migdały, dodajemy do nich skórkę otartą z cytryny i proszek do pieczenia.Białka ubijamy. Jajka ucieramy z rozdrobnionym słodzikiem.Wszystko łączymy ze sobą delikatnie mieszając.Pieczemy w 150 stopniach przez pół godziny
Niestety nie pamiętam skąd mam ten przepis.
I krem, boje się surowych jajek wiec trochę mało oryginalna wersja kremu
Tiramisu bez jajek - przepis:
- 250 g mascarpone- 25 g cukru (agawy lub brzozy)- 2-3 łyżki kakao- 200 g śmietanki kremówki- filiżanka mocnej kawy (espresso)- 5 łyżek likieru amaretto
Serek mascarpone dobrze wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić na puszystą masę. Ubitą śmietanę dodawać powoli do masy serkowej, delikatnie połączyć. Kawę wymieszać z likierem. Nasączyć biszkopt. W tortowanicy lub innym naczyniu
Na koniec dobrze schłodzić
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz